Definició de música

La música és física del so aplicada, operada des de la teoria de la informació. Aquesta informació s'entén com a un conjunt d'elements discrets (sons, afinacions de sons, harmònics, relacions de fase, equalitzacions...) que són percebuts com a estímuls pel nostre cervell, i que en si mateixos estan desposseïts de contingut semàntic. Així, en parlar d'estils musicals crec que és molt més correcte parlar de sistemes, subsistemes o conjunts de sistemes formats per sons discrets, més que de llenguatges. I compondre no és sinó generar noves seqüències d'ones.

dimarts, d’abril 30, 2013

Videos i 1964

Començo dient que "300 anys" no ha acabat d'arrencar del tot. Amb 73 visites en el moment d'escriure aquestes línies, l'ha vist més gent que el video de Visitants a La Goleta i en menys temps. Però reconec que esperava poder-lo convertir en un video viral, una cançó que fós útil tant al món independentista (on un autor sense discogràfica pot resultar més interessant que un d'"oficial" pel tema de drets d'autor) com a mi, per donar-me a conèixer mitjançant les cerques de YouTube. Clar, encara està lluny de les 13.500 visites d'"Automatic Day", malgrat que "300 anys" podria ser una cançó més prestigiosa. Bé, almenys és una cançó que demostra el meu potencial per a aquest 2013. Podeu veure el video a: http://www.youtube.com/watch?v=Mg8DyWSCScs. I si us agrada, no us talleu i feu-lo circular!
També, sembla que "Shelby Avenue Bridge" no acaba d'arrencar a TourDates, baixant una posició fins el número 14 en la seva tercera setmana a l'Unsigned Chart. Però un detall que ho relativitza una mica és que d'entrada jo ja no esperava que hi fés res, i sempre hi ha el detall que algú em deu estar escoltant a UK... Podeu consultar-ho a: http://www.tourdates.co.uk/unsigned-chart/28-apr-2013.
El que de moment sembla fer-ho una mica més bé és el video, purament funcional, contenint tota la música d'"Himnes": penjat el 29 d'abril, té ja 12 visites, el que no està pas malament per a una obra tan suposadament poc comercial d'un autor desconegut. Si us agrada, difoneu-lo també! http://www.youtube.com/watch?v=4-oppUJdOaQ.

*****

Evolució ràpida del "1964": entre el 8 i el 29 d'abril, no només he regravat quasi totes les bases existents del projecte (datant quasi totes elles de 2010-11, amb l'excepció de "Bum" i una o dues més, regravades en algun moment de 2012), sinó que he afegit tres noves cançons al projecte, dues d'elles composicions noves (la tercera, "Amsterdam 1966", a no confondre amb l'"Amsterdam" del "Feina 2.0", és una cançó que fa vint anys vaig començar a compondre i que vaig deixar inacabada, el pont entre els "2000 mosquitos" i les "maquetes del '94" que van donar inici a la saga del "Corrupció"). La millor de les noves és la titulada, provisionalment, "Wrecking Crew", amb un so molt massiu dominat per un Hammond de VST (tan massiu, que algú m'ha suggerit titular-la "Tot es fot d'hòsties amb tot"; és un so que no podia polaritzar més les opinions, i està clar que el nou àlbum no agradarà a tothom).
A partir d'aquí, dos fets a destacar: 1) el projecte queda conformat definitivament per 25 bases instrumentals, pendents de veu i solos de guitarra, i quasi totes elles amb un so spectorià molt marcat que ha elevat moltíssim la categoria del projecte (recordem que els originals de 2010-11 no estaven correctament gravats i que aquest va ser un "projecte problemàtic" durant més d'un any i mig); i 2) que les fases B i C del projecte han quedat aparcades (en parlo més avall), de manera que aquest serà un àlbum tan unívoc estilísticament com el "Corrupció" o "Himnes". He de dir que les escoltes que he fet aquest darrer parell de dies de tot el material seguit m'han donat força sensació de coherència i estabilitat, sensació que el 2011 no tenia en absolut.
El que em deixa amb les lletres i la portada. Les lletres? N'hi ha set de bones, ja "atribuïdes" a tal o qual base instrumental; una de bona que malgrat tot descarto, perquè és possible que abans d'un any ja estigui obsoleta; i cinc que estan escrites però que necessiten de revisions més o menys importants (una cançó, "Estroboscopi", serà instrumental). El que em deixa amb dotze lletres per escriure, amb moltes temàtiques ja decidides però amb certa inquietud perquè aquesta és la part del projecte sobre la que tinc menys control. Bé, aquest 1 de maig a la tarda intentaré posar-me en feina i mirar fins on arribo. I pensar com ho canto... (Nota: aquestes darreres setmanes tots els amics m'han demanat un canvi d'estil vocal, cosa que no em serà gens fàcil d'assolir, però potser ha arribat el moment d'experimentar, tot i que no tinc una veu particularment versàtil.)
La portada, mentre, també és un pendent. No em puc posar realment en feina mentre no tingui la llista completa amb els títols definitius de les cançons, però de moment ja compto dues portades que he fet per a les prèvies en mp3 i CD del projecte, i les dues (que il·lustren aquest post) són problemàtiques per raons ben diferents. La més antiga, la de la noia que es maquilla, no la puc fer servir perquè, tot i que és perfectament adequada per a l'atmosfera seixantera del projecte, em generaria una mà de problemes per drets d'autor i d'imatge. L'altra, la portada groga amb caracters Impact vermells i el text "1964" escanejat d'un anunci d'aquella època, és reminiscent de quan el "Corrupció" havia de ser el "disc groc", encara en ple segle XX, però ja fa temps que tothom imita la portada de "The Beatles" i això de les portades monòcromes ja està molt vist, especialment perquè aquesta no acaba de quedar elegant. Diguem que hi ha un cert aroma d'"Himnes" a l'aire, però que no vull ser pesat.
En fi, són títols de treball, però per a qui hagi tingut accés a les prèvies aquesta llista, amb totes les bases per ordre, pot ser prou útil. 25 bases, 72:56 de durada, i en Phil Spector es podria morir d'enveja si ho sentís. Aquí, doncs, llest per l'atac final, el "1964"! (* base remasteritzada; + cançó gravada entre el 28 i el 29 d'abril d'enguany):


1. Base3 Mar
2. Elligan+
3. Amsterdam 1966+
4. Sintonia X-2
5. Show
6. Brand New Car
7. 112 base III
8. Frosty*
9. Gear VI
10. Cold Passion
11. Bla 2
12. Bla 1
13. Bingo 2
14. Estroboscopi

15. Bingo 1
16. Grogui
17. Aftermaths
18. Around A Bee
19. Moe Meo*
20. Pizzicato Strings
21. I's a Steal
22. Bum! Said The Bell*
23. Quorum*
24. Wrecking Crew+
25. Aminoàcids Yekaterinburg

*****

El que em deixa amb un projecte fantasma, el del "segon CD" del "1964" (que podríem anomenar afectuosament "1965", per a entendre'ns), format per les fases B i C del projecte inicial (recordem-ho: la fase B consistiria a acabar certs temes que tinc inacabats i que són força arriscats harmònicament -tot i que li tinc una mica de por a "Schönberg's Pizza House", per recordar l'estil del "concert del caos"- i fer alguns altres temes amb experiments harmònics, segurament tots instrumentals; i la fase C consistiria en connectar una guitarra elèctrica a una sèrie de pedals i fer sessions "d'accidents planificats" amb les gravadores en marxa, una idea que em va venir a finals de l'any passat en recordar que fa molts anys, quan només podia gravar en casette, havia fet sessions similars amb un pedal de multiefectes Zoom 505 i havien sortit sons molt guapos). Per què no esperar i fer un doble CD? Perquè hi ha pressa per treure les cançons "normals" que ja tinc en marxa i -més important- perquè crec que el material de les fases B i C s'hagués fotut d'hòsties amb el material ja existent. Millor, doncs, gravar aquests experiments apart, amb molt de temps per endavant i, sobretot, en els seus propis termes. De totes maneres, amb tres projectes en marxa ("1964", "1980" i un "Santuari" que podria esdevenir àlbum doble si li dono forma a certes idees orquestrals, ja el 2014) està clar que això del "1965" és l'última de les meves prioritats, especialment perquè és la cosa més difusa i amb menys garanties d'èxit artístic que es pugui concebre. Idea per si el 2015 em trobo sense res més a fer? Potser. Tot i que potser el 2015 estigui prou relaxat com per a tornar a intentar el "disc de vaixells", necessitat d'una lectura concertada de llibres que el 2004-5 no tenia i que ara sí que tinc, però que no tinc temps material de llegir, i encara menys prenent notes.

*****

I, un cop acabi les lletres del "1964", espero no quedar-me aquí i poder escriure en la mateixa empenta les lletres del "1980", cosa que pràcticament garantiria la seva sortida a internet aquest mateix 2013. Seria només el segon cop que em passaria, i el 2010 només un dels dos àlbums era en solitari.
Bé, hi ha d'haver també una gravació amb Els Visitants de cara a l'estiu, tot i que de moment és prudent no donar-ne molts detalls, només dir que l'estem assajant intensivament perquè volem que ens surti molt bé. Seguirem informant.
De projectes no me'n falten, certament.